Okosság és szeretet

Okosság és szeretet. Ez volt a legfontosabb mondanivalónk. Hogy a kettőnek össze kell fognia. A szeretetnek okosnak kell lennie.
 
Elgondolkodtató, hogy a kettő közül az okosságot hittük magától értetődőnek, és azon törtük a fejünket, hol kell megvonni a szeretet határait.
 
Most már láthatjuk, a szeretet kezdettől fogva tudta a dolgát, a kavarodást az okoskodás idézte elő. Az a fajta okosság, amely megbénult, tétlen volt, nem lépett idejekorán, hanem csak arra futotta az erejéből, hogy visszafogja a szeretetet azzal, hogy a határait bizonygatta.
 
A határainkkal törődtünk. Féltettük a határainkat. Nem vettük észre, hogy a félelem tart a határaink között. Nem vettük észre, hogy nem okosak vagyunk, hanem félünk.
 
Nem a szeretet mérséklésére van szükség. Az okosság működésképtelen, ha félelem van. A félelmet nem lehet legyőzni, csak túllépni lehet rajta, és erre csak a szeretet képes.
 
A döntő lépéshez nem okosság kell.
 
Most is az a teendő, hogy a szeretetre bátorítsuk egymást. Ne hallgassunk az okoskodásra! Amíg nem léptünk túl a félelmen, csak félelemvezéreltek tudunk lenni, okosak nem.
 
Amikor az evangélium a befogadásra buzdít, valójában a szeretetre bátorít, és ezáltal arra tesz képessé, hogy a félelem állította határainkon túllépjünk, és okosak legyünk.
 
Nem késő. Sosem késő. Szeretni sosem késő.

"A félelmet nem lehet

"A félelmet nem lehet legyőzni, csak túllépni lehet rajta, és erre csak a szeretet képes."
És az ostobaság.
Amel Shamon Nona, moszuli káld érsek szerint:
“Próbáljanak megérteni engem. Az önök liberális és demokratikus elvei egy fabatkát sem érnek itt. Meg kell érteniük a közel-keleti realitást, mert egyre több muszlimot engednek be országaikba. Önök is veszélyben vannak. Erős és bátor lépésekre van szükség, még ha azok ellentmondanak az elveiknek, akkor is. Azt hiszik, hogy minden ember egyenlő. De ez nem igaz: az iszlám nem vallja ezt. Az önök értékeik nem a muszlimok értékei. Ha ezt nem értik meg elég hamar, önök annak az ellenségnek lesznek az áldozatai, akit önök engedtek be az otthonukba”
"Amíg nem léptünk túl a félelmen, csak félelemvezéreltek tudunk lenni, okosak nem."
Létezik szeretethirdető ostobaság is....

"A félelmet nem lehet

Dzsonivóke az érsek konkrét kérdésre válaszolt,az Atya írása kicsit általános felvetés talán. Egy biztos;okosság nélkül nem tudunk szeretet gyakorolni,mert az okosság mondja meg,hogy mi a helyes,mi a jó. Ehhez kell a hit,a Jézusba vetett hit,Istenhit,az igazság,az Ő tanítása és ennek aprópénzre váltása a szeretet. Szerintem az igazság-hit-szeretet nem választható el egymástól,mert akkor jönnek pl. a szekták,és a káosz stb. ( Luther igazságtól vezérelten "reformált"? Igen,de hol volt a szeretet?  A II.Vat. Zsinat meghirdette az "ökumenizmust". Mi lett belőle? Káosz. Miért? Mert a "szeretet",a mindenkit befogadok utópiája elvetette az igazságot.) A szeretet azt a bűnöst fogadja be,aki meg akar térni.

Kawasaki,az érsek nem

Kawasaki,az érsek nem kérdésre válszolt.Az érsek a tapasztalatait mondta el.Ő látta a moszuli keresztények tömeges kiírtását, lefejezését. És innen felvetődik a kérdés:felülírja-e,felülírhatja-e az egészséges életösztön,a megmaradásért folytatott küzdelem(ami az iszlám kontra keresztény vallás között némi múlttal rendelkezik) azt a bárgyú vélekedést,hogy a keresztényi szeretettel közelítve a probléma megoldódik. Igen,megoldódik,azáltal,hogy elveszünk.Ezt egyértelműen fogalmazza meg a moszuli érsek.Nem a Ferenciek terét vagy a Gellérthegyet szemlélve,hanem nap,mint nap a tragédiával szembesülve.
Érdemes lenne,kedves Kawasaki ráeszmélni arra,hogy itt már nem babra megy a játék.Ezt a válságos helyzetet -legnagyobb sajnálatomra- már filozófiai okfejtéssel NEM FOGJUK TUDNI MEGOLDANI. És az írástudók felelősségére apellálva kérdezem:
Ha igaza lesz a moszuli érseknek,akkor laza "bocs,tévedtem"-mel elintézhető? És ezután mi leszünk menekültek a Vatikánban?
 

Kawasaki,az érsek nem

Lehet,hogy nem ment el rá a válasz,most újra. "Gonosztevők láttán elragad az indulat,akik törvényedet félredobták." Egyébként igazad van,egyetértek Veled csak pontosítottam. A konkrét helyzetre,amit írtál,illetve az érsek: ez a mi önvédelmi kötelességünk-lenne-mert amit itt egyesek( tömegek ) csinálnak, gondolnak,beszélnek az álszeretet. Semmi köze a szeretethez, a befogadáshoz. Jézus átölelte a farizeusokat? Azkat a gonoszokat,akik az életére törtek? Azt mindta: "vipera fajzat" meg "távozz tőlem Sátán" stb.  Ez ami most megy a liberális káosz következménye. Prohászka Ottokár már 1895!!!!-ben megírta. ( Kultúra és terror c. öszzegyűjtött írásai )

"Ez ami most megy a liberális káosz következménye"

Igen,teljesen egyetértek veled.A problémát abban látom,hogy a blogban olvasható minimum naív -hogy ne mondjam álhumánus- gondolatok nem először adhatnak táptalajt a liberális érvelésnek.A blogot úgy találtam meg,hogy erre hivatkozott a Hír24,hogyaszongya még a konzervatív piarista szerzetes is elítéli a bevándorlást ellenzőket...Igen! Ehelyütt is erősítésre szorul a nemzetvesztő liberalimus ? Ezt nevezik az írástudók felelősségének? A negédes filozofálgatás mellett úgy fogunk járni,mint dr K.H.G....